تحصیل در کانادا به منظور ماندن – کار کردن و اقامت کانادا بعد از تحصیل

تحصیل در کانادا به منظور ماندن – کار کردن و اقامت کانادا بعد از تحصیل

این نوشته در تاریخ 23 نوامبر 2017 برابر 2 آذر 1396 ویرایش شد.


تحصیل کانادا (در کلیه مقاطع تحصیل یعنی پیش از دیپلم یا پس از آن) حق مسلم توابع و مقیمان دائم کاناداست. برای اطلاعات بیشتر درباره این دو گروه به نوشته “مقایسه اقامت دائم و تابعیت کانادا” مراجعه فرمایید. بجز این دو گروه فرض بر آن است که سایر علاقه مندان به تحصیل در کانادا باید نسبت به اخذ مجوز تحصیلی Study Permit اقدام نمایند (مگر آنکه دوره آموزشی کمتر از شش ماه باشد). افراد در سه موقعیت مکانی می توانند برای دریافت این نوع ویزا اقدام کنند:

  • قبل از ورود به کانادا – این مورد در بیشتر مواقع تنها گزینه برای دانش آموز یا دانشجوست
  • در لحظه ورود به کانادا – متاسفانه این گزینه در حال حاضر برای اتباع ایرانی، افغانی و تاجیک امکان پذیر نیست
  • پس از ورود به کانادا – این گزینه بیشتر برای دانش آموزان یا دانشجویانی است که قبلا ویزای تحصیلی داشته اند و هم اکنون مایلند در مقطع دیگری تحصیل کنند. مواردی دیگری هم وجود دارد که مهم ترین آنها در خصوص کسی است که با ویزای کار وارد کانادا شده است و مایل به ادامه تحصیل و تبدیل ویزای خود به ویزای تحصیلی است یا دانش آموزانی که سن آنها کمتر از 18 سال است.

ویزای تحصیلی برای خانواده فردی که ویزای تحصیلی یا کار دارد

طبق قانون کانادا، اعضای خانواده فرد (همسر یا فرزندان) می توانند پس از ورود به کانادا تقاضای اجازه تحصیل بدهند به شرط آنکه آن فرد دارای ویزای تحصیلی یا کار موقت باشد. در شرایط دیگری هم می توان برای چنین ویزایی اقدام کرد که از حوصله این بحث خارج است.

ویزای تحصیلی در چه صورت صادر می شود

مامور اداره مهاجرت Officer با توجه به موارد زیر ویزای تحصیلی و اجازه تحصیل در کانادا را صادر می کند.

  • داشتن پذیرش از یک موسسه آموزشی کانادا
  • ارائه مدارک کافی دال بر اینکه متقاضی امکان پرداخت هزینه های تحصیلی، هزینه های اقامت و نیز هزینه رفت و برگشت از کانادا را داشته باشد
  • اثبات این مساله که فرد پس از پایان دوره تحصیلی کانادا را ترک می کند

این سه شرط، شروط اصلی برای صدور ویزا هستند. نظر به اینکه مامور اداره مهاجرت (یا مامور سفارت) حدود اختیارات گسترده ای در تصمیم گیری دارد باید دقت کنید که همه مدارکتان کامل باشد و در ضمن موارد زیر را هم در نظر بگیرید. این موارد وحی منزل نیست ولی در نظر گرفتن آنها به احتمال قوی در موفقیت شما موثر خواهد بود.

  • ترجیحا برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری اقدام شود (گرفتن ویزا در مقاطع پایین تر بسیار مشکل است)
  • ترجیحا از یک دانشگاه معتبر پذیرش داشته باشید (حتی المقدور سراغ کالج ها نروید)
  • رشته ای که در آن ادامه تحصیل می دهید مرتبط با تحصیلات قبلی شما و یا سوابق کاری شما باشد
  • نمره های تحصیلی تان در مقاطع قبلی خیلی خوب باشد
  • تا می توانید مدارکی تهیه کنید که نشان دهد پس از پایان تحصیلات کانادا را ترک می کنید (مسایل خانوادگی و عاطفی، اموال غیر منقول، شرکت و مغازه و غیره)
  • اگر از شما مدارک خاصی خواستند، با نهایت دقت آنها را تهیه و ضمیمه کنید
  • ترجیحا بین زمان پایان تحصیلاتتان تا هنگام درخواست ویزا فاصله زیادی نباشد (منظور از فاصله زیاد چند سال فاصله است)
  • خدای نکرده دروغ نگویید و دروغ ننویسید. اگر به واسطه دروغ گویی یا مدرک سازی و امثال آن در لیست ممنوع الورودها Inadmissible قرار بگیرید تقریبا محال است که بتوانید هیچ گاه وارد خاک کانادا بشوید
  • با کسانی که قبلا این راه را به شکل موفقیت آمیز طی کرده اند مشورت کنید تا در تصمیم گیری یاری گرتان باشند

اگر تقاضای ویزا رد شد چه باید کرد

اگر خدای نکرده تقاضای ویزای شما رد شد، نامه سفارت را مطالعه کنید و ببینید آیا دلیل قانع کننده ای برای رد تقاضای شما داده اند یا نه. اگر دلیلشان معقول بود، سعی کنید مورد را در صورت امکان مرتفع کنید و دوباره اقدام نمایید (البته در صورت وجود وقت). اگر هم امکان مرتفع کردن موردی که ذکر کرده اند نبود، شاید بهترین کار این باشد که از خیر ماجرا بگذرید (گرچه که می دانم کار آسانی نیست).

اگر هم سفارت دلیلی را برای تصمیم مامور خود اعلام نکرده بود یا دلیلشان غیرمعقول بود، می توانید با یک مشاور یا وکیل مهاجرت مشورت کنید تا بهترین راهکار را پیش رویتان بگذارد. ممکن است بتوان از طریق دادگاه مساله را پی گیری کرد. فقط دقت کنید که یک اصل اساسی در دادگاه های کانادا رعایت می شود و آن اینکه تنها در صورتی نظر مامور اداره مهاجرت یا سفارت مردود اعلام می شود و یا حتی ادعای شما بررسی می شود که نشان دهید حق شما به وضوح پایمال شده است. به عبارت دیگر به این سادگی ها نمی توان برای ویزای مردود اعلام شده جنگید گرچه من مواردی را سراغ دارم که جنگیده اند و پیروز هم شده اند.

اگر قصد این بود که پس از تحصیل در کانادا بمانیم چه؟

همان طور که گفتم شما هنگام تقاضای ویزای تحصیلی باید نشان دهید که هنگام اتمام ویزای تحصیلی خود، حتما کانادا را ترک می کنید. به عبارت دیگر قصد ندارید پس از اتمام تحصیلاتتان به صورت غیرقانونی در خاک کانادا باقی بمانید. این مساله با اقدام قانونی شما برای مهاجرت به کانادا مغایرتی ندارد. بخشی از ماده 22 قانون مهاجرت کانادا با عنوان Dual Intent بیانگر آن است که تقاضای مهاجرت دائم کانادا نباید مستقیما مانع دریافت سایر ویزاها شود. به عبارت دیگر اگر حتی قبل از تقاضای ویزای تحصیلی پرونده مهاجرتی هم باز کرده باشید، مامور سفارت نمی تواند صرفا به واسطه تقاضای مهاجرت شما، از صدور ویزای تحصیلی خودداری کند.

بهترین کار این است که این دو موضوع را به شکلی جداگانه در نظر بگیرید و پیش ببرید. به عبارت دیگر به مامور سفارت نشان دهید که در حال حاضر قصد ادامه تحصیل در کانادا دارید و اگر هم این تنها ویزایی بود که با آن در کانادا حضور داشتید، به محض خاتمه تحصیلات خود یا پیش از انقضاء ویزا خاک کانادا را ترک خواهید کرد. حال اگر شرایط مهاجرت به کانادا هم برایتان فراهم شد ترجیحا پس از ورود به کانادا، برای آن مساله اقدام کنید (اگر هم لازم بود قبل از ورود به کانادا).

چه گزینه هایی برای ماندن وجود دارد

به طور معمول اگر در یک مرکز آموزش عالی معتبر تحصیل کرده باشید و دوره تحصیلی شما حداقل 8 ماه بوده باشد، می توانید تقاضای مجوز کار بعد از تحصیل بدهید Post Graduate Work Permit. این مجوز به شما اجازه می دهد معادل دوره تحصیلی خود (به طور معمول تا حداکثر 3 سال) در کانادا باقی بمانید و کار کنید.

بعضی استان ها برنامه های ویژه ای برای اقامت فارغ التحصیلان دانشگاه های کانادا در نظر گرفته اند. برای مثال استان انتاریو امکاناتی برای اقامت دائم فارغ التحصیلان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری پیش بینی کرده است. در خیلی از استان ها اگر بعد از فارغ التحصیلی از سوی یک کارفرما دعوت به کار بشوید می توانید برای اقامت دائم اقدام نمایید.

اگر متقاضی بعد از فارغ التحصیلی حداقل یک سال به صورت تمام وقت برای یک کارفرمای معتبر کانادایی کار کند، احتمال دارد که بتواند از روش تجربه کانادایی که یکی از زیر شاخه های اکسپرس اینتری است برای مهاجرت به کانادا اقدام نماید. بدیهی است که این فرد باید تمام شرایط این روش مهاجرت را داشته باشد.

با آرزوی موفقیت برای یکایک خوانندگان مهاجران کانادا

علیرضا پارسای
مشاور رسمی مهاجرت به کانادا مستقر در شهر تورنتو
استاد رشته مهاجرت کالج اشتون شهر ونکوور

فرم ارزیابی مهاجرت و ویزای کار و تحصیل کانادا

مشاوره رسمی ویزا، تابعیت و مهاجرت کانادا

ثبت نام در خبرنامه مهاجران کانادا

نوشته های دیگر:

سلب مسؤولیت و کپی رایت

ثبت نام در خبرنامه وب سایت

نصب رایگان تولبار “مهاجران کانادا”

تذکر: این نوشته و کلیه نوشته ها و نظرات وب سایت مهاجران کانادا جنبه قانونی، حقوقی یا رسمی ندارد. این نوشته ممکن است مشمول مرور زمان شود. همواره برای مشاوره حقوقی با یک وکیل رسمی مشورت کنید. ما مسؤولیتی در خصوص صحت مطالب یا نظرات موجود در این وب سایت نمی پذیریم.

Share
Comments are closed.