مقایسه اقامت دائم و تابعیت کانادا


در این نوشته ضمن معرفی مفاهیم اقامت دائم Permanent Residency و تابعیت Citizenship کشور کانادا به تفاوت های این دو وضعیت Status می پردازم. نوشته زیر به برخی مسایل حقوقی می پردازد. دقت بفرمایید که در طول زمان، مسایل حقوقی و قوانین تغییر می کنند. همچنین نگارنده این نوشته را به عنوان یک وکیل یا حقوق دان ننوشته است. برای تصمیم گیری های حقوقی حتما به منابع معتبر قانونی یا وکلای رسمی مراجعه فرمایید.

تعریف اقامت دائم کانادا

اقامت دائم کانادا به وضعیتی گفته می شود که تابع یک کشور خارجی (نسبت به کانادا) اجازه دارد تحت شرایط خاصی در کشور کانادا زندگی، تحصیل و کار کند. در حال حاضر افرادی که دارای اقامت دائم کانادا هستند کارتی به نام Permanent Resident Card یا کارت PR دریافت می کنند که آنها را هنگام ورود به کانادا از گرفتن ویزا بی نیاز می کند.

تعریف تابعیت کانادا

تابعیت کانادا به معنای آن است که شخص کانادایی است. تابعیت یا در زمان تولد حاصل می شود Citizenship by Birth یا بعدها طی مراسمی قانونی به دست می آید Naturalization. برای اطلاعات بیشتر درباره انواع تابعیت کانادا به نوشته “انواع تابعیت کانادا” مراجعه فرمایید.

تشابهات بین اقامت دائم و تابعیت کانادا

شباهت های زیادی بین وضعیت افرادی که اقامت دائم و تابعیت کانادا دارند وجود دارد. این شباهت ها بخصوص هنگامی که هر دو گروه در داخل مرزهای کانادا به سر می برند مشهود است. بعضی از این شباهت ها به شرح زیر است.

  • حق زندگی در هر نقطه ای از کانادا
  • حق کار در هر نقطه ای از کانادا
  • حق تحصیل در هر نقطه ای از کانادا
  • حق برخورداری از مزایای دولتی و استانی
  • برخورداری از اغلب حقوق تعیین شده در قوانین دولتی و استانی کانادا

تفاوت های بین اقامت دائم و تابعیت کانادا

اصلی ترین تفاوت بین برخورداری از اقامت دائم و تابعیت کانادا این است که تنها توابع کانادا Canadian Citizens دارای حق مسلم زندگی در داخل خاک کانادا هستند. به عبارت دیگر اگر تابع کانادا باشید، هنگام ورود به کانادا از مرزهای این کشور، هیچ احدی تحت هیچ شرایطی حق جلوگیری از ورود شما را ندارد؛ همچنین هیچ فردی حق اخراج یک تابع کانادا را از این کشور ندارد. این نکته بسیار مهمی است که معمولا به آن به خوبی پرداخته نمی شود. اگر از زاویه دیگر به این مساله نگاه کنیم از آنجا که دارندگان اقامت دائم هنوز تابع کانادا نیستند، بلکه تابع کشور یا کشورهای دیگری می باشند، در شرایط خاص می توان این افراد را به کانادا راه نداد و یا از کانادا اخراج کرد.

قانون مهاجرت کانادا Immigration and Refugee Protection Act تعیین شرایط خاص را به عهده وزیر مهاجرت و اجرای آن را به عهده وزیر “امنیت ملی و آمادگی شرایط اضطراری” Minister of Public Safety and Emergency Preparedness گذاشته است. در حال حاضر تنها شرط خاصی که مشخصا در قوانین پیش بینی شده است، آن است که اگر فرد دارای اقامت دائم مرتکب جرم بزرگی شود، می توان اقامت دائم او را باطل کرد و وی را از کشور کانادا اخراج نمود. باید بر این نکته تاکید کنم که حدود قانونی وزیر مهاجرت در تعیین شرایط خاص فراتر از این است. در سال ۱۹۹۲ یکی از دعواهای حقوقی معروف کانادا این اصل را تثبیت کرد که “افراد غیر تابع به طور طبیعی حق ماندن در کانادا ندارند” [لینک]. به عبارت دیگر اگر فردی تابع کانادا نباشد باید نشان دهد که لیاقت زندگی در کانادا را دارد. به همین دلیل هم هست که اگر این فرد در یک دوره ۵ ساله کمتر از دو سال در کانادا حضور داشته باشد، اقامت دائم وی باطل می شود.

خارج از این مورد اساسی سایر تفاوت ها خیلی زیاد نیست. می توان به طور کلی تفاوت های بین اقامت دائم و تابعیت کانادا را در موارد زیر خلاصه کرد.

  • حق ماندن و ورود و خروج به کانادا (که در پارگراف های پیشین مطرح شد)
  • حق شرکت در انتخابات استانی و فدرال
  • حق استخدام در پاره ای کارهای خاص (نظیر ارتش و وزارت اطلاعات)

کلیه حقوق بالا منحصر به توابع کاناداست و دارندگان اقامت دائم از آنها برخوردار نیستند.

گذرنامه کانادایی و مسایل خارج از کانادا

داشتن گذرنامه کانادایی تنها به توابع کانادا تعلق می گیرد ولی حق مسلم همه توابع نیست. گذرنامه به بعضی از افراد داده نمی شود (مثلا کسانی که سابقه کیفری داشته باشند) [لینک]. اگر فردی دارای گذرنامه کانادایی باشد می تواند به وسیله آن به کشورهای مختلف دنیا مسافرت کند. چنین فردی اگر تابعیت ایران را داشته باشد، نمی تواند با گذرنامه کانادایی به ایران مسافرت نماید؛ چرا که طبق قوانین موجود در ایران، تابعیت خارجی اتباع ایرانی به رسمیت شناخته نمی شود. حتی اگر هم چنین می بود، در حال حاضر به دلیل سردی روابط بین دو کشور، کمتر کانادایی ای موفق به گرفتن ویزای ایران می شود.

اگر فردی مقیم دائم کانادا باشد و هنوز تابع کانادا نشده باشد، باید از پاسپورت کشور خود برای مسافرت های خارج از کانادا استفاده کند. بنابراین اگر اصلا ایرانی هستید و مقیم دائم کانادا همچنان با پاسپورت ایرانی مسافرت می کنید. به همین دلیل سایر کشورها با شما به عنوان یک ایرانی برخورد می کنند نه یک کانادایی. گرچه داشتن اقامت دائم کانادا در گرفتن ویزای سایر کشورها کمک می کند ولی همچنان محدودیت های بسیاری برایتان در نظر گرفته می شود. در ضمن اگر با داشتن اقامت دائم کانادا موقع سفر به سایر کشورها دچار مشکل خاصی شوید (مثل بازداشت به وسیله پلیس و یا دزدیده شدن پاسپورت یا اموالتان) باید به سفارت ایران در آن کشور مراجعه کنید نه سفارت کانادا.

حقوق قانونی و کپی رایت

ثبت نام در خبرنامه وب سایت

نصب رایگان تولبار “مهاجران کانادا”

بالاترین: Balatarin

دنباله

Share

, , ,

  1. #1 by لیلا on اسفند ۱۶, ۱۳۹۱ - ۵:۳۳ ق.ظ

    سلام- کسی میخواهد که من را همرای فامیلم اسپانسر شود به کانادا اما نمدانم که در جریان اسپانسری مصارف ما مربوط کی میشود؟ مربوط خوده یا شخص اسپانسر است؟ و امکان دارد که بعد از ختم اسپلنسری دولت کانادا ما را قبول میکتد یا نه؟

    با احترام

    • #2 by علیرضا پارسای on اسفند ۲۰, ۱۳۹۱ - ۵:۱۴ ب.ظ

      بنده از پاسخ گویی به سوالات خاص مهاجرتی معذورم ولی به طور کلی باید عرض کنم که بسته به نوع پرونده شما دارد و بسته به نوع پرونده مسؤولیت اسپانسر بین یک تا ۱۰ سال است.

  2. #3 by حسین on اسفند ۶, ۱۳۹۱ - ۶:۰۳ ب.ظ

    سلام با تشکر از راهنمایی
    ایا صحت دارد که زمانه دریافت prیک سال شده است؟

    • #4 by علیرضا پارسای on اسفند ۸, ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۷ ق.ظ

      منظور سوال شما را نفهمیدم. اگر منظورتان مهاجرت به کاناداست زمان انجام کار بسته به روش های مهاجرت و اینکه از چه کشوری اقدام می کنید بسیار متفاوت است.

  3. #5 by سمیرا on بهمن ۱۹, ۱۳۹۱ - ۴:۵۴ ب.ظ

    سلام من میخواستم بدونم که ویزای شینگن شامل کشور کانادا هم می باشد ؟ و با ویزای شینگن می توان به کانادا سفر کرد؟

    • #6 by علیرضا پارسای on بهمن ۲۰, ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۸ ق.ظ

      خیر

  4. #7 by وحید on آذر ۱۰, ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۲ ق.ظ

    سلام . از لحاظ حقوقی و قانونی تفاوت این دو جمله چیست :

    I have canadian Nationality

    I have canadian Citizenship

    با سپاس

    • #8 by علیرضا پارسای on آذر ۱۰, ۱۳۹۰ - ۱۰:۴۱ ق.ظ

      اولی یک اصطلاح عامیانه است و دومی یک اصطلاح حقوقی است ولی هر دو به یک چیز اشاره می کنند. البته به طور معمول این طوری می گویند.

      I am a Canadian national.
      I hold Canadian citizenship.

      این طوری طبیعی تر از جوری است که شما نوشته اید.

  5. #9 by مجتبی on آذر ۲, ۱۳۸۹ - ۴:۳۰ ب.ظ

    با سلام و احترام و همچنین تشکر بخاطر مطالب مفید و اموزنده وبلاگتون.من دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق هستم در گرایش بین الملل و ۲۳ سالمه.میخواستم واسه ادامه تحصیل دکتری در کانادا یا امریکا و یا کشور اروپایی مثل فرانسه و یا انگلیس و یا هلند(اکادمی حقوق بین الملل لاهه)و…اقدام کنم.به زبان انگلیسی هم تقریبا مسلطم و با کمی کار کردن میتونم تافل بگیرم.میخواستم بدونم من با این رشته و گرایش شانس پذیرش در دانشگاهی در خارج دارم واسه دکتری؟چه باید بکنم؟ضمنا ایا ازدواج مانع رفتن میشه؟یا باعث تاخیر در پذیرش میشه و..؟دردسر میشه؟خواهشا راهنماییم کنید.ممنون میشم از راهنماییتون.

    • #10 by علیرضا پارسای on آذر ۲, ۱۳۸۹ - ۶:۱۳ ب.ظ

      سلام مجتبی خان

      برای پذیرش لازم است مستقیم با خود دانشگاه در تماس باشید بنده نمی توانم بگویم که پذیرش می دهند یا خیر. برای اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه فرمایید:
      http://www.mohajeran.ca/?p=4037

      ارادتمند

  6. #11 by dorsa on مهر ۲۷, ۱۳۸۹ - ۱۰:۳۲ ق.ظ

    سلام
    حدود ۱ ساله کارت اقامت کانادا را دریافت کردم اگر از طریق ویزای دانشجویی برای دو سال به آمریکا بروم ودوباره به کانادا برگردم،وضعیت گرفتن تابعیت کانادا برای من چگونه حساب میشه؟
    با تشکر

    • #12 by علیرضا پارسای on مهر ۲۷, ۱۳۸۹ - ۱۱:۴۵ ق.ظ

      سلام درسا عزیز

      لطفا نوشته زیر را مطالعه فرمایید:
      http://www.mohajeran.ca/?p=1002

      موفق باشید

(will not be published)